Wat nou als je gek bent op dieren, terwijl je zusje een dierenallergie lijkt te hebben

Allergisch voor dieren, maar toch een huisdier

Eigenlijk is Lynn (5 jaar) niet zelf allergisch voor dieren, maar haar jongste zusje Amy (2) waarschijnlijk wel. We hebben het nooit getest. Lynn wil héél graag een huisdier. Al maanden lang vertelt ze bijna elke dag over haar denkbeeldige kat, hond, konijn. En thuis speelt ze regelmatig met haar zusjes ‘kat en hond’, waarbij eentje de kat of hond is en uitgelaten wordt, brokjes en een bakje water krijgt. Inmiddels kun je hun geblaf en gemiauw niet meer onderscheiden van echte dieren. Je begrijpt ons dilemma. Doen we het wel of doen we het niet.

Kapotte wangen door dierenallergie

Allergisch voor huisdieren

Eerst wat over dierenallergieën, want wat is een dierenallergie? Het zit dus zo: als je allergisch bent voor dieren, dan reageert je lichaam overgevoelig op huidschilfers en veren van een dier. Je kunt last krijgen van niezen, hoesten, jeuk en benauwdheid. Dat is de korte versie. Wil je meer weten over dieren allergieën, kijk dan op www.thuisarts.nl/dierenallergie.


Foto: Amy met sokjes om haar handen om het krabben tegen te gaan. Ook na(ast) de waterpokken reageerde ze heftig op onze kat. Amy heeft foto’s waarop haar wangetjes hevig 

Wangetjes weer kapot gekrabd.

Amy is al allergisch voor koemelk (wél gediagnosticeerd) en van de een op de andere dag kreeg ze ontzettende jeuk aan haar gezicht. Binnen een paar dagen had ze door de jeuk haar wangetjes kapot gekrabt. Wij dachten dat het te maken had met haar allergie voor koemelk. Je kunt er namelijk ook eczeem van krijgen, naast jeuk, buikpijn en misselijkheid als je koemelk binnen krijgt.

 

Toen we op voorschrift van de kinderarts overstapten naar andere babymelk (Pepti, wat geen goed resultaat gaf en daarna Neocate, wat heel goed werkte), dachten wij dat ze van alle symptomen af zou zijn. Maar de jeuk bleef. De tubes Vaseline Parafine waren niet aan te slepen want Amy krabde zich tot bloedens toe. Handschoentjes om het krabben tegen te gaan hielpen niet. En ook ging ze aan de medicinale zalfjes. Niets hielp goed genoeg. Ze heeft uiteindelijk wel een paar maanden tot een half jaar kapotte en korstige wangetjes gehad.

Gerrit, ons katje

Gerrit onze kat liep in dit verhaal vrolijk tussen de kinderen door. Hij woonde vooral op de benedenverdieping en mocht met geen mogelijkheid van ons naar de slaapkamers. Wel kwam hij lekker buiten om zo af en toe voor ons een overheerlijk muisje te vangen. Jammie!


Om de een of andere reden bedachten wij ons dat Amy’s jeuk misschien wel eens iets met Gerrit te maken kon hebben. Dus verhuisden wij Gerrits mandje naar de (verwarmde) garage om te kijken wat het met Amy zou doen. Gelukkig was het inmiddels ook zomer en kon Gerrit prima in de tuin en buiten zijn kattenleventje leiden. Met zijn kattenbak buiten het huis en zijn eten en drinken om de hoek, voelden wij ons er allemaal prettig bij. Ja, zelfs Amy! De jeuk was weg en haar huid begon te herstellen. We wisten natuurlijk niet zeker of dit dé factor was voor het wangetjessucces...


De hamvraag: wel of geen huisdier

...We hebben Gerrit weer een tijdje binnengehaald en toen begon de ellende weer opnieuw. Toen we Gerrit nog een laatste keer naar de garage verhuisden zagen we dat Amy weer opknapte. Hoewel Amy nooit getest is op dierenallergie, zijn wij er vrij zeker van dat ze dit heeft. Af en toe op bezoek bij oma en opa, die negen katten hebben, dat gaat nog. Maar langdurig en intens eraan bloot gesteld raken, dat lijkt me niet zo verstandig voor Amy. We hebben dan ook met groot verdriet afscheid genomen van Gerrit. Hem buiten laten leven vonden wij geen optie. Ard heeft kosten nog moeite gespaard om voor Gerrit een mooi nieuw onderkomen te vinden. Lees daar binnenkort meer over.

 

Na dit lange verhaal dan toch de hamvraag.. nemen wij een huisdier nu we er vanuit gaan dat Amy allergisch is voor dieren?

 

Puppyoogjes… die van Lynn dan

Als ouder kun je de puppyoogjes van je kind bijna niet weerstaan. Een machtig wapen om te krijgen wat je wilt. Maar wij laten ons niet bespelen! En zo struinden wij in de avonduren tóch het internet af op zoek naar wijsheid. Ook spraken wij met enkele dierenwinkels om zo een goed beeld te krijgen van de voors en tegens.


Hypoallergene kat of hond bestaat niet 

In januari 2020 publiceerde het NTVG - Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde - dat hypoallergene dieren niet bestaan en dat het geen goed idee is om dieren te houden als je allergisch bent. Voor mensen die allergisch zijn kunnen er op langere termijn benauwdheid en andere hevige klachten ontstaan. 

Dit was wat ons de doorslag gaf om géén ander huisdier in huis te nemen. Je kunt van alles bedenken om toch het onmogelijke mogelijk te maken en je kat, cavia, konijn of hond te houden als je die al hebt of wilt toevoegen aan je huishouden.

Als je al een hele lange tijd een kat of hond hebt, dan is het niet verwonderlijk dat je geen afstand wilt doen van je diertje en alles wilt proberen om te kunnen leven met een huisdier én een dierenallergie. Naast medicijnen slikken is het dan ook belangrijk om zo hygiënisch mogelijk te zijn: regelmatig dweilen. En het is dan ook nog altijd beter om je huisdier niet op de slaapkamer te laten komen en sowieso ook bijna niet binnen te laten. En handen wassen, handen wassen, handen wassen. Na elke aai. Hygiëne is dan ontzettend belangrijk. 

 

Voor ons was dit geen optie. Amy reageerde te heftig en we wilden haar gezondheid niet onnodig in gevaar brengen. Haar op jonge leeftijd ook nog eens medicijnen laten nemen vonden wij te ver gaan. Haar gezondheid gaat voor ons boven de wens om een huisdier te nemen. Mogelijk denk jij hier anders over en het is prima om hierin andere keuzes te maken. Voor ons werkt dít goed en we zijn blij dat het met Amy heel goed gaat. Geen rode oogjes, geen hoestbuien en vooral geen jeuk meer. Een gelukkig kind dat prettig in haar vel zit en zich thuis prettig voelt, dat is waar het ons om gaat. 

Wat zou jij doen?

Wat zijn jouw overwegingen om een huisdier te nemen of zou je juist géén huisdier willen vanwege een dierenallergie? Praat met ons mee op Facebook of Instagram

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste blogs, acties en meer. 

Contact 

Heb je vragen of opmerkingen? Mail ons. 

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door jouw browser op de harde schrijf van jouw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.

© 2020 All Gems

Created with
Mailchimp Freddie Badge