Eczeem, verzorg je huid in de koude wintermaanden

Kou, een gure wind en veel meer binnen zitten. Lara’s gevoelige eczeemhuid heeft veel te verduren in de winter, vooral haar gezicht en armen. Een paar extra handigheidjes helpen haar de winter, maar eigenlijk het hele jaar door. Wij delen de tips met jou.

Ventileren en nog eens ventileren…

Weer of geen weer, bij ons MOET de lucht een paar keer per dag ververst worden. En dan vooral in de woonkamer en keuken, want daar zijn wij bijna de hele dag. Het is de plek waar wij eten, spelen, huiswerk maken en tv-kijken. We brengen er heel wat uurtjes samen door. We ademen in en uit, koken wat, stofzuigen. Er wordt geleefd. Dat is natuurlijk heel fijn, maar zorgt voor een ongezonde lucht en als je allergisch bent voor bijvoorbeeld stof of dieren en last hebt van je neus, longen of luchtwegen, krijg je daar meer last van als de lucht vervuild is. Een goede luchtkwaliteit is dus belangrijk. En dat begint voor ons bij het ventileren van de kamers. Waar andere kinderen misschien vaker op hun kamer spelen, is het raadzaam om ook die kamers vaker per dag te luchten. Wij luchten de slaapkamers elke dag en in de winter bij vrieskou doen we dat in elk geval minimaal 10 minuten per dag.

Zet de verwarming niet te hoog

Een droge huid of een huid met eczeem gedijt níet bij een warme droge lucht van de centrale verwarming. Als het buiten koud is, wil je het binnen warm en knus maken. De cv aanzetten is zo gedaan; voor de huid niet zo’n pretje. Een droge lucht bevat meer allergische stoffen en de cv zorgt ervoor dat de lucht almaar droger wordt. Zet de verwarming dus zo min mogelijk aan.

Wij gebruiken ‘ouderwetse’ vochtbakjes die je aan de verwarming kunt hangen en vullen die met water. Dat helpt om de cv zo min mogelijk vocht uit de lucht te onttrekken. Tipje: houdt de bakjes goed schoon om schimmelvorming te voorkomen, want ook dat is erg ongezond. Ben je een koukleum - net als mij - dan trek je gewoon nog een extra laagje kleding aan. Een warm vest is vaak al prima te doen.

Douchen of in bad

Ik ga je waarschijnlijk niets nieuws vertellen als ik je zeg dat je zoveel mogelijk een bad moet overslaan en beter kunt kiezen voor een korte - niet te warme - douche. Wij gebruiken badolie bij het douchen om de huid niet nog meer uit te drogen (want dat doen zeep en douchegel). Bij ons dus geen geparfumeerde douchegel, schattige kinderbadschuim of andere doucheartikelen die niet ph-neutraal of hypoallergeen zijn, parabenen bevatten of kleurstoffen.

Na het douchen vliegensvlug de huid droog deppen en vooral niet wrijven. Daarna zo snel mogelijk de huid insmeren met een vette zalf. Wij gebruiken een basiszalf Vaseline Parrafine op doktersrecept. Ook het insmeren gebeurt met beleid: daar waar de eczeem het meest aanwezig is, smeren we het eerste in. Als eerste het gezicht en daarna de rest. De zalf goed laten intrekken voordat je je aankleedt. Een lekker glaasje water na het douchen, helpt de vochtbalans ook weer op peil te houden.

Goed drinken en zoveel mogelijk zonlicht

Een goede vochthuishouding is sowieso belangrijk voor de huid, ook als je geen eczeem hebt. Voor kinderen tussen 1-3 jaar is dat minimaal 5-7 bekertjes water drinken per dag. Voor kinderen 3-8 jaar is dat 1,5 liter. Waarom is het belangrijk om veel te drinken? Omdat het helpt de hoeveel histamine in je bloed te laten afnemen. Histamine is een van de veroorzakers van eczeem. Oh, en pak ook zoveel mogelijk zonlicht mee. Uit onderzoek blijkt dat ook UV-straling de symptomen van eczeem kan bestrijden. Zelfs op een bewolkte dag krijg je voldoende UV-straling, ook daarom is het dus goed om kinderen veel buiten te laten spelen.

Draag katoenen kleding

Als je eczeem hebt, kun je synthetische stoffen, wol of kleding met metalen het beste zoveel mogelijk vermijden. Draag vooral katoenen kleding en draag vooral geen wol of synthetische kleding. Daarnaast is het belangrijk dat je kleren voldoende ventileren. Katoen beschikt over die eigenschappen. In de kledinglabels staat (verplicht) uit welke stoffen een kledingstuk is gemaakt. Bekijk de labels altijd goed en ga liever voor 100% katoen, dan voor 50% katoen. Hoe meer katoen erin is verwerkt, hoe beter dit is voor de eczeemhuid. Vind je het ook belangrijk - net als wij- dat je duurzame katoen koopt? Ga dan voor biokatoen. Hoewel duurzaam, kunnen wij daarom beter niet aan de gerecycled polyester vanwege de eczeem.

Hoe ga jij om met eczeem in de winter? Heb je goede tips of aanvullingen, laat het ons weten via de contactknop hieronder. Wij vullen bruikbare tips graag aan (met naamsvermelding en link).

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Contact

Neem bij vragen of opmerkingen contact met ons op via email.

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door jouw browser op de harde schrijf van jouw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.

© 2020 All Gems

Created with
Mailchimp Freddie Badge